Nuova 124 Spider

De nieuwe Fiat 124 Spider

Op de autosalon van Genève (maart 2015) heeft Sergio Marchionne in een interview aangegeven dat de tweezits cabriolet die gaat komen onder het label van Fiat op de markt gaat komen en 124 Spider gaat heten.  Al tijden weten we dat Fiat in samenwerking met Mazda aan een roadster werkt. Mazda heeft haar variant, de nieuwe MX5, reeds gepresenteerd maar Fiat wilde nog niet bevestigen onder welke vlag de roadster gehangen zou worden. In eerste instantie was het vermoeden Alfa Romeo maar al snel werd de tweezitter richting Fiat geschoven. Althans, volgens de geruchten dan, officieel kwam er niets naar buiten.

Nuova-Fiat-124-spider-2015  Nuova-Fiat-124-spider-2015-posteriore   

De geruchten bleken te kloppen. Want Marchionne heeft op de autosalon van Geneve in een interview aangegeven dat er daadwerkelijk een Fiat 124 Spider aan zit te komen. Na de terugkeer van de legendarische 500 dus wederom een klassieke naam die terugkomt. Later dit jaar zal de 124 Spider voorgesteld worden, er zelf eentje hebben kan in het voorjaar van 2016.

De 124 Spider wordt geen Mazda met een andere buitenkant. Behalve het chassis deelt de Fiat praktisch niets met de Mazda, het interieur, de motoren en al het plaatwerk zal volledig anders zijn. Later volgt waarschijnlijk ook een Fiat 124 Abarth.

Nuova-Abarth-124-render

Een aardige ommezwaai was het toen vorig jaar bekend werd dat niet Alfa Romeo met Mazda aan een spider aan het werken was, maar Fiat. Samen met Mazda werd er gewerkt aan een nieuwe betaalbare cabrolet die het platform en wat details zou delen met de MX5. Inmiddels is die Japanse roadster al gepresenteerd maar is het opvallend stil rond de nieuwe dakloze uit Italië.

Terwijl er al tijden geruchten gingen dat er een nieuwe Alfa Romeo Spider zou komen, was het ineens nieuws dat Alfa Romeo de plannen zou hebben geschrapt. Over en sluiten voor de Italo-MX5? Alles behalve, het moederconcern vond alleen dat de plannen beter bij Fiat zouden passen en dus werd de toekomstplanning wat bijgeschaafd: een betaalbare Spider voor het merk uit Turijn moest het worden.

Enkele weken geleden werd de nieuwe MX-5 gepresenteerd. Een compacte en lichte roadster (de nieuwe tweezitter is 100 kilogram lichter dan zijn voorganger) met achterwielaandrijving, een potente viercilinder en goede rijeigenschappen. Hoewel we niet direct heel erg gecharmeerd waren van de looks zijn het wel ingrediënten voor een ontzettend goed sturend pretijzer. Kom maar op dus met de Italiaanse variant!

mazda-mx-5-2015-nd-008

Je zou verwachten dat Fiat ongeveer tegelijkertijd de Spider zou presenteren maar men is in afwachting van de 500X, een belangrijke auto voor het merk die qua nieuwswaarde niet moet worden overspoeld door een zeer aantrekkelijke cabriolet die misschien wel meer aandacht krijgt maar waarvan er uiteindelijk minder verkocht zullen worden. En dus houdt Fiat het cabriolet-project nog even stil. Dat wil echter niet zeggen dat er niets gebeurt!

Sterker nog: de open tweezitter van Fiat gaat al redelijk richting eindstation. Fiat heeft een naam hoog te houden als het gaat om betaalbare cabriolets waarbij bij de meeste lezers gelijk beelden van de 124 Spider en barchetta naar voren zullen komen. Dat begrijpt Fiat als geen ander en verwacht daarom een moderne interpretatie van die eerstgenoemde. Niet direct een retro-124 dus maar wel een sportief gelijnde roadster met meer dan een paar knipogen naar de schitterende Spider uit de jaren ’60 en ’70. Wanneer de ‘Nuova 124′ gepresenteerd zal worden is nog niet bekend, waarschijnlijk na de zomer van 2015. Onderstaande impressie is een paar jaar oude schets van Autobild en komt qua uitstraling in de juiste richting.

Fiat-124-Spider-Illustration-729x486-1ccce078b924e391
artist impression nieuwe Fiat 124 Spider van ‘AutoBild’

De nieuwe Fiat Spider zal gebruik maken van Mazda’s Skyactiv chassis en dat is alles behalve erg. Wel zullen de Italianen gebruik maken van de eigen krachtbronnen. Horen we daar MultiAir? Inderdaad, instapper wordt vermoedelijk een 140 pk sterke 1.4 viercilinder, oplopend naar zo’n 180 pk. Het is niet uitgesloten dat er na verloop van tijd ook nog een Abarth Spider komt, met nog meer vermogen en hopelijk een rode lakkleur met matzwarte motorkap.

fiat-124-spider-2015-nuova-01

 

Met dank aan Corsa Italia Magazine

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

www.fiat124sport.nl