Oudere berichten 2011-2014

 

2014

YC-Fiat-124-Bruyland-15

Pascal Bruyland over zijn Fiat 124 coupé in Petrolicious.com Een leuk en gepassioneerd verhaal op de website Petrolicious.com van de Belg Pascal Bruyland. “Ik wilde altijd al een klassieke Alfa, maar ontdekte al snel dat die buiten mijn budget viel. De Fiat 124 Sport Coupe is daarbij een betaalbaar alternatief met evenveel kracht en de looks zijn (bijna) net zo goed. Ik vind de BC versie het mooist van de drie verschillende versies vanwege de Dino-neus met dubbele koplampen“. Volgens Pascal krijgt de auto door zijn heldere styling een soort van “stijlvolle subtiele agressiviteit”, en daar horen volgens hem de bijzondere Wolfrace Mag slot wielen (14″) bij die wellicht niet zo historisch verantwoord zijn, maar wel de wielkasten goed opvullen. Pascal maakt mooie foto’s van zijn coupé die bij zijn verhaal op Ik wilde altijd al een klassieke Alfa, maar ontdekte al snel dat die buiten mijn budget viel. De Fiat 124 Sport Coupe is daarbij een betaalbaar alternatief met evenveel kracht en de looks zijn (bijna) net zo goed. Ik vind de BC versie het mooist van de drie verschillende versies vanwege de Dino-neus met dubbele koplampen“. Volgens Pascal krijgt de auto door zijn heldere styling een soort van “stijlvolle subtiele agressiviteit”, en daar horen volgens hem de bijzondere Wolfrace Mag slot wielen (14″) bij die wellicht niet zo historisch verantwoord zijn, maar wel de wielkasten goed opvullen. Pascal maakt mooie foto’s van zijn coupé die bij zijn verhaal op Petrolicious.com zijn geplaatst.

Lek en Lingerit van het Fiat Spider register   Op zondag 19 oktober 2014 heb ik meegereden met de Lek en Lingerit van het Fiat 124 spider register. LekenLingenrit2014.JPG (9898201 bytes)Deze laatste rit van het jaar voerde langs mooie dorpjes en over dijkjes. Er deden zo’n 20 spiders en één coupé mee aan de tocht. Mijn Coupé. Gestart werd er in Asperen, waar tevens het Minidome werd bezocht, een museumpje met maar liefst 7000 autominiaturen. Vervolgens is er door een deel van de deelnemers gepicknickt. Later is Schoonhoven bezocht en gedineerd in Bergambacht. Hier zijn de foto’s.

Fiat 124 Spider en  Coupé in tijdschrift ClassicCars  

IMG_0272.JPG (416622 bytes)

Vandaag in de tijdschriftenwinkel een Classicars gehaald, een van de vele tijdschriften voor klassiekers. Dit tijdschrift wordt vertaald uit het Duits. Ditmaal veel aandacht voor Fiat. Een vergelijking van de Spider met een Porsche 914 en een Triumph TR6. Daarnaast vond ik er ook een artikel over Italiaanse klassiekers die met een relatief bescheiden budget nog haalbaar zijn. Daar stond naast een Fiat 125 s, Fiat X1/9, Fiat Ritmo Abarth ook een Fiat 124 Coupé. Met informatie over de auto, de huidige prijzen en aandachtspunten bij aankoop.

Auto Moto d’Italia  in Rosmalen   Een van de laatste activiteiten van het seizoen is traditioneel de Auto Moto d’Italia beurs. Evenals vorig jaar weer in Rosmalen. Auto Moto dItalia logo.jpg (39655 bytes)Een keur aan Italiaanse auto’s, aangevuld met Italiaanse lifestyle maakt deze beurs een must voor iedereen die van Italië houdt. Het Fiat 124 sport spider register is ditmaal niet aanwezig met een eigen stand. Wel de Fiatclub en andere merkenclubs. Naar verwachting zal het weer gezellig druk zijn.  Meer informatie over de beurs is hier te vinden en tickets zijn te koop via deze site.

Geweldig Italiaans feest op Zandvoort  Er waren in totaal 9 spiders, 1 Abarth spider en vier coupés present, naast heel veel andere Fiats, Alfa’s, Lancia’s en Ferrari’s. Het evenement was dit jaar bijzonder door de aanwezigheid van de verzameling Minardi Formule 1 auto’s van Frits van Eerd (Jumbo). DSC06946 [1280x768].JPG (249967 bytes)Jos Verstappen en Jan Lammers lieten die V10 motoren weer eens heerlijk door het duinencircuit brullen. Zelf heb ik ook weer in zo’n klein half uurtje een aantal rondjes over het circuit gereden tussen andere oldtimers. Altijd weer een leuke ervaring. Bijzonder was ook dat van de coupe alle drie de typen aanwezig waren: naast mijn BC, de AC van Rene Staal en de CC van Dirk de Kruyff. Een speciaal moment. Ik heb een foto-impressie van de dag gemaakt. Klik hier

Jeremy Clarkson (TopGear) in de 124 Spider   Hou de TopGear uitzendingen van het komend seizoen goed in de gaten. Presentator Jeremy Clarkson werd tijdens het Japfest in Engeland gespot in een rood met zwarte Fiat 124 spider. Zijn collega’s Richard Hammond en James May namen het op het Castle Combe circuit tegen hem op met een MGB GT en een Peugeot 304 cabriolet. Zie de link met een filmpje

Toekomst voor Fiat (en de spider)    Op 6 mei 2014 heeft Marchionne zijn plannen voor Fiat bekend gemaakt. Fiat moet zich volgens hem enerzijds richten  op de ‘rational’ modellen zoals de Panda en de Punto, aan FiatBrand2014 2.jpg (329316 bytes)de andere kant de ‘emotional’ modellen zoals de 500 en een in aantocht zijnde special, vermoedelijk de aangekondigde reïncarnatie van de Fiat 124 Spider die samen met Mazda ontwikkeld zal worden. In de bijbehorende presentatie (pdf) wordt deze scheiding tussen functioneel en emotioneel verbeeld door een afbeelding van een ‘rational’ fiat 124 berline en een ‘emotional’ Fiat 124 Spider. Wellicht een voorbode dat die nieuwe 124 spider er echt gaat komen.

Gezellige Noord-Hollandrit    Voor het eerst eens meegedaan een een rit van de Fiat Club Nederland (FCN). Op 4 mei werd door een deelregister van die club, de Fiat Stilo Club een rit uitgezet in Noord-Holland. De rit voerde ondDSC05968 [640x480].JPG (88494 bytes)er andere naar het  automuseum in Schagen. Er deden 15 auto’s aan mee, overwegend Fiat Stilo’s, maar ook een paar oudere Fiats. Leuk om te zien dat mijn 43 jaar oude Fiat 124 coupe op veel belangstelling van de jonge Stilo rijders kon rekenen. Hier de foto’s van deze rit en het museumbezoek.

Schatkamer Marktplaats   Naast de Fernlenkauto (zie hieronder) is Marktplaats en Ebay ook een schatkaimage (2) [640x480].jpeg (63082 bytes)mer voor andere onzinnige dingen die met de Fiat 124 coupé of spider te maken hebben. Van de coupé vond ik een luciferdoosje en een oud speelgoedautootje van PlayArt (een soort Matchbox uit Hongkong). Modelauto’s van de Fiat 124 coupé zijn nauwelijks gemaakt. Dus ik was verrast deze te vinden. Nu vraag ik me af, zal ik het autootje restaureren of zo laten?

Fiat 124 Coupé als speelgoedauto   Ik heb op Marktplaats deze mooie Piko ‘fernlenkauto’ gekocht. DSC05195 [640x480].JPG (76332 bytes)Het is een model op schaal 1:15 van de Fiat 124 Coupé BC. Het 40 jaar oude autootje is nog helemaal nieuw. Batterijen er in en rijden maar. Deze zogenaamde  ‘Fernlenkauto’ is uit de DDR en voelt heel plastic en fragiel aan. De auto is bestuurbaar via het stuurtje op de afstandbediening, waar ook de rijrichting, koplampen en de toeter mee bediend kan worden. Let ook op de aparte kleurstelling.

Wellicht nieuwe Fiat Abarth Spider in 2015!   Begin 2013 heeft Fiat baas Marchionne een afspraak gemaakt met Mazda voor de gezamenlijke ontwikkeling van een open sportauto. De hele autowereld ging er van uit dat het ging om de Mazda MX-5 en de Alfa Romeo Spider. Nu lijkt er echter een kink in de kabel te komen: wellicht komt de Italiaanse versie er toch niet onder het Alfa-label, maar wordt het een Abarth of Fiat Spider. Dit, omdat de baas van Fiat en Alfa Romeo heeft aangegeven dat er onder zijn bewind geen Alfa Romeo’s zullen verschijnen die niet in Italië worden gebouwd. Volgens de planning loopt het MX-5-derivaat straks in Japan van de band, dus aan die voorwaarde zou de Spider niet kunnen voldoen. Dit wil gelukkig niet zeggen dat de Italianen helemaal van de tweezitter af zien: Fiat of Abarth zou met het model aan de haal gaan. De foto’s zijn tweeverschillende moderne interpretaties van de Fiat 124 spider. Een nieuwe zou er mogelijk zo dus uit kunnen zien.  Zie ook de website van Autoweek.

Advertentieclip voor de Spider uit 1967   Beleef de jaren 60 weer met deze prachtige advertentie voor de Fiat spider. Deze film van Centro Storico Fiat is uit 1967, met een hoofdrol voor een rode eerste serie spider AS. Klik hier voor de video op YouTube.

Spidersweb.nl stopt er mee   Voor mij en voor veel andere Spiderliefhebbers in binnen- en buitenland was de website Spidersweb.nl van Anthony Westen jarenlang dé informatiebron geweest voor en over de spider. Met name het levendige spiderforum, dat intensief beheerd en bewerkt werd door Anthony en een aantal andere liefhebbers was een bron van inspiratie en kennis. De laatste jaren was het forum al uit de lucht en nu is ook de website ermee gestopt. Anthony schrijft zelf: ‘Na meer dan 10 jaar ontwerpen, creëren, schrijven, vertalen, illustreren en – niet op de laatste plaats – financieren uit eigen middelen, heb ik besloten om mijn persoonlijke websites Spiderweb.nl en Fiat124Spider.com per 14 januari 2014 te sluiten’.  Jammer maar helaas. Bij deze dank ik Anthony voor zijn jarenlange inzet voor de site en voor de Fiat 124 spider.

2013

Schuurvonsten en het Coupéregister   Jos Kerremans heeft nog een echte rode BC coupe gevonden die 13 jaar in een schuur heeft gestaan. Helaas zonder papieren en zonder motor. De RDW heeft op basis van het chassisnummerBC 1970 Jos Kerremans 3.jpg (29257 bytes) een kenteken gegeven uit 1970. Er zijn waarschijnlijk nog veel meer Coupés en Spiders die in een Nederlandse schuur staan om ontdekt te worden of wachten op restauratie. Het Coupéregister heb ik dank zij speurwerk van René Staal aangevuld met mogelijke auto’s die geschorst zijn. Mail me als je ook een 124 Coupé in een ‘schuur’ hebt staan waar je van af wil, of die je aan het restaureren bent.

Auto Moto d’Italia foto’s   Op 20 oktober ben ik naar de Auto Moto d’Italia beurs geweest. Het was dit jaar niet in Houten, maar in het Autotron te Rosmalen. Ook het Fiat 124 Sport Spider Register was weer present met een eigen stand. DSC04075 [1600x1200].JPG (459305 bytes)Dit jaar met het thema wijn. De twee mooie spiders stonden voor de poort van een wijnhuis. En bij de Fiatclub stand stond een mooie Fiat 124 Coupe AC. Ook op het parkeerterrein stonden enkele Fiat 124 sportwagens. Dit jaar was het beursthema 50 jaar Lamborghini. Twee Lamborghini’s stonden er met achterlichten van een Fiat 124 Sport Coupé. Zie de foto’s van de beurs.

Maar liefst 40 deelnemers aan Harry’s Oldtimer Tour    Harry Minekus is 30 jaar lid van het Spiderregister. Dat was voor hem aanleiding om op 29 september een mooie rit samen te stellen in het Gooi en de Utrechtse DSC03813 [800x600].JPG (170323 bytes)Heuvelrug. Maar liefst 37 Fiat 124 spiders, twee 124 coupés en een Barchetta waren naar Huizen gekomen om hier aan deel te nemen. Ik was er, samen met GerJan en met de spider. Al deze mensen hebben heerlijk genoten van het mooie weer en de prachtige tocht. Harry bedankt!  Hier de foto’s van die mooie najaarsrit.

Register van de Fiat 124 Coupé in Nederland    Van de Fiat 124 spider rijden er honderden rond in Nederland, maar van de coupé slechts tientallen. Na een zoektocht op internet en bij oldtimer- bijeenkomsten heb ik ruim regist140 verschillende coupés gevonden die in 2013 geregistreerd staan in Nederland. Dat zullen er absoluut nog meer zijn. Graag hoor ik graag van je als je ook een coupé hebt, of hebt gefotografeerd, die niet in dit overzicht staat. Mail dan minimaal twee foto’s van de auto, het kenteken en eventueel enkele wetenswaardigheden. Het register is zonder naam van de eigenaar. Mail naar hans@poulssen.nl.   Naar het REGISTER.

Drukke Italiadag met veel moois    De Italiadag bij Oldtimerland was zeer geslaagd. Een groot aantal liefhebbers kwam kijken naar de mooie verzameling Italiaanse auto’s. Een mooie verzameling Fiats was voor mij een van de hoogtepunten. DSC03487 [1280x768].JPG (202958 bytes)Uiteraard stonden er ook veel  Alfa’s en Lancia’s, maar ook enkele Ferrari’s en Maserati’s. Fijn om te zien dat er erg veel eigenaren van de Fiat 124 spider waren gekomen. En ook drie 124 coupés. Mijn beide auto’s waren er ook. Hier mijn fotorapportage van deze Italiadag.

En daar is de ambulance….   Het elektrisch systeem van mijn spider was altijd al een zwak punt. Maar een DSC03467 [1280x768].JPG (224666 bytes)paar weken geleden wilde hij niet starten en ontstond kortsluiting. Vandaag is hij door Harry opgehaald. Is toch altijd weer een treurig gezicht als je auto opgehaald wordt met een autoambulance.

Italiadag bij Oldtimerland in Amersfoort    Op Zondag 1 september vanaf 10.00 uur is iedereen welkom bij Oldtimerland voor hun tweede Italiadag. Alle ingrediënten, Italia dag Oldtimerland en MMA motoren revisie amersfoort 25.jpg (91469 bytes)om samen als liefhebbers te genieten, zijn aanwezig. Naast alle mooie Italiaanse klassieke auto’s, is er ook echt Italiaans ijs, Italiaanse snacks en niet te vergeten Italiaanse muziek. Tevens is er gelegenheid om de auto technisch te laten keuren en de collectie oldtimers te bezichtigen. Meer info.

Impressie van Italia a Zandvoort  Heerlijk weer was het. Mooie Italiaanse auto’s, en lekker eten. Kortom een geslaagde dag in de duinen in Zandvoort. Ik heb ruim DSC01260 [1024x768].JPG (126362 bytes)120 Ferrari’s geteld, waaronder twee formule 1 auto’s waar onder andere Jan Lammers enkele demonstratieronden in reed. Verder meer dan 50 Lancia Fulvia’s om het 50-jarig bestaan van de auto vierden. Maar er waren ook zes Fiat 124 spiders, drie Abarth spiders en twee 124 Coupés, waaronder de mijne. Ik ben met de coupé, samen met twee spiders, ook op het circuit gereden. Was weer erg leuk. Zie hier een foto-impressie van de dag.

Coupé gekocht !!  Naast mijn zwarte Fiat 124 Spider bezit ik nu ook een zilverkleurige 124 Sport Coupé BC uit 1971. Daarmee ben ik nu dus verzamelaar van Fiat 124 modellen 😉  De 124 Coupe is een zeer fraaie, maar ondergewaardeerde klassieker. Met name de klassieke lijnen van de eerste (AC) en de strakke vormgeving van de tweede serie (BC) spreken mij erg aan. En hun rijkwaliteiten zijn erg goed. De Fiat 124 coupé was het voorbeeld voor auto’s als de Ford Capri en de Opel Manta: sportcoupés met 4 zitplaatsen voor de gewone man.DSC01197

Ik zal op deze website ook wetenswaardigheden en activiteiten bijhouden over de 124 coupé. Deze website is ook te bereiken via www.fiat124sportcoupe.nl. Op de pagina mijn coupé het wel en wee van de coupé en foto’s.

Nieuwkoopse Plassen rit   De voorjaarsrit van het Fiat 124 Spider register was ditmaal in het Groene Hart van Nederland: Vanuit het plaatsje Noorden zijn we met zo’n 28 spiders via allerlei wegen en weggetjesDSC00580.JPG (9315113 bytes) langs het water naar Reeuwijk gereden. Een prachtige rit op een zonnige dag. Tijdens de rit moesten puzzelopgaven beantwoord worden en alle spiders mochten meedoen aan een behendig- heidsproef. Het ging me redelijk goed af. Hier de foto’s van deze rit.

Met een Fiat 124 spider op Sicilië op vakantie.  Wil je graag eens met je Spider naar Sicilië op vakantie, maar zie je het niet zitten om met je eigen spider die hele tocht te maken, dan heeft Ben Hofman de oplossing. Fiat124spiderop sicilie.jpg (262610 bytes)Hij organiseert rondreizen op Sicilië. Gasten krijgen van hem een klassieke Alfa Giulia of een prachtige rode Fiat 124 spider AS uit 1968 en een roadbook mee. Aan de hand hiervan ontdek je het onontdekte Sicilië. En naar hotels hoef je ook niet te zoeken, die regelt Ben van te voren. Ook een aantal restaurantjes is vooraf gereserveerd. Meer info is te vinden op www.sicilieperklassieker.nl

Fiatclub heeft nieuwe website  Naast mijn lidmaatschap van het register ben ik ook lid van de Fiat Club Nederland. Sinds kort hebben ze een nieuwe site, dwpe3.jpg (193287 bytes)ie door René Staal (ook bekend van de Fiat 124 Coupé) en Ron Burger (vormgeving) van de grond af aan opnieuw opgebouwd met als doel iedereen die geïnteresseerd is in Fiat op een aantrekkelijke manier informatie te presenteren.

Eerste voorjaarsrit in barre kou  Het was koud. Heel koud. Toch weerhield dat een aantal spideristen van het Fiat 124 spiderregister  er niet van om op zondag 24 maart bij een gevoelstemperatuur van -15 graden open te rijden.DSC00364 [800x600].JPG (124739 bytes) Eén van hen was ik. De dag ervoor had ik mijn zwarte spider weer uit de stalling gehaald zodat ik kon meedoen aan deze eerste voorjaarsrit van 2013. Voordat we met de rit startten kregen we een interessante rondleiding door het Ford museum in Hillegom en de jaarvergadering van de club. Hier de foto’s van die dag.

Electric Spider    Het is mogelijk je spider om te bouwen tot een elektrische spider. Zie hier het resultaat van ‘real Fiat freak’ J. Bills uit Portland USA. Hij heeft EVspider  engine.jpg (53831 bytes)een rode spider uit 1981 met elektromotor en 13 accu’s in de kofferbak. Daarmee kan hij een topsnelheid halen van 141 km per uur en accelereert zelfs sneller dan een benzinegestookte spider. Maar er zitten ook nadelen aan: het geluid is belabberd en de actieradius is slechts 24 kilometer.

Martin Willems heeft nieuwe website    Martin Willems is voor de meeste liefhebbers van de Spider MartinWillemsWeb.jpg (325192 bytes)en andere Fiats en Lancia’s vooral bekend om zijn onderdelenvoorziening. Heel veel kun je bij dit bedrijf voor je Spider bestellen. Sinds kort is de website vernieuwd en is er nu onder meer een beter overzicht van het aanbod aan klassiekers bij dit bedrijf en de e-bay winkel.

2012

Nieuwe Belgische film met Spider op titelrol   Eind vorig jaar kwam deze Belgische film van Stephan Streker uit. De film toont het parallelle leven van twee jongemannen, le-monde-nous-appartient-spider.jpg (129889 bytes)een jonge autodief en een ambitieuze voetballer. De film is nog niet in Nederland in de bioscoop, maar  hier is de trailer te zien van de film, waarbij de jonge autodief met een Spider rijdt. De filmposter is van deze scene gemaakt. Leuk is dat de bewuste rode Spider ook te koop op e-bay. Voor minimaal 8.499 euro kan deze filmheld de uwe zijn. Zie advertentie.

De 124 Spider als ruimteschip!Dat de spider tot veel in staat is weten we allemaal. Maar dat hij ook kan vliegen als een ruimteschip… dat niet. lacometadihalley.jpg (50963 bytes)Toch kan het volgens dit Youtube filmpje van de Italiaanse zangeres Irene Grandi. In de videoclip ‘La cometa di Halley’ (2010) gaat ze met een rode Fiat 124 spider ruimtevaarders redden van de komeet van Halley.  Zie de video.

Fiat 124 Abarth bestaat 40 jaar.   In oktober 1972, precies 40 jaar geleden, werd op de Turijnse Autoshow de Fiat 124 Abarth Rally officieel gepresenteerd. Abarth Rally Maroc.jpg (97650 bytes)Dit was toen de eerste auto die speciaal werd gemaakt voor de Rally in groep 3 en 4. Basis voor deze Abarth was de Fiat 124 Sport Spider BS. Nog altijd is dit een geweldige wedstrijdmachine

Nationaal Oldtimerfestival 2012 Zandvoort   Vandaag, 30 september 2012 heb ik het Nationaal Oldtimerfestival bezocht. Dit grootschalig feest voor liefhebbers DSC09050.JPG (5259104 bytes)van klassiekers was op het circuit van Zandvoort. Een groot deel van de aanwezige – ik schat zo’n 800 oldtimers kwam met een van de toertochten naar het festival. Er werd geracet met klassiekers en je kon zelf ook rijden op het circuit (tegen betaling). Hier een kleine foto-impressie van het festival en de 9 aanwezige spiders.

Nieuw: een Nederlands FORUM voor de spider   Nu het forum van Spiderweb er niet meer is en de Duitse en Amerikaanse fora door de technische termen niet altijd even duidelijk zijn is het goed om te weten dat Ton Jans een nieuw Nederlandstalig forum voor Spiderbezitters heeft opgezet. Via deze site is het forum te raadplegen. Samen met Ton Jans hoop ik dat er veel Spiderbezitters zijn die een bijdrage kunnen of willen leveren aan dit forum. Een verzoek: hou het netjes en vooral nuttig en zinvol voor anderen.  >> naar FORUM

Gezellige en drukke Zomerrit van 124 Spider Register   Op zondag 26 augustus 2012 hield het Fiat 124 Spider Register een zomerrit door het gebied van Abcoude, DSC07066.JPG (2840358 bytes)Loosdrecht, Vinkeveen, Amsterdam en Amstelveen. Er deden maar liefst 26 spiders, drie andere auto’s en in totaal 58 deelnemers mee aan deze rit. Dat is een hoge opkomst. Gestart werd in Fort bij Abcoude met een rondleiding. Ondanks dat het af en toe regende was het een mooie en gezellige dag. >> Hier enkele foto’s

Handige videotips voor de spider    Als een soort ‘Tips en Tricks voor je Spider’ heeft de website  zoubiando.com een aantal technische onderhoudstips voor de 124 Spider heel inzichtelijk gemaakt met grappige en leerzame korte video’s. Zoals: brandstoffilter vervangen, olie verversenachterlichtje vervangen, gebruik van de gereedschapsset, voorwiellager vervangen (moeilijk!). Om zijn website onder de aandacht te brengen heeft hij een James Bond achtige promotieclip gemaakt: Drive Another Day

Hoofdrol voor Spider in videoclip van DIO   In een videoclip van DIO, een Nederlandse rapper van Surinaamse afkomst, speelt een rode Fiat 124 Spider de hoofdrol. In zijn nieuwste single ‘Zij houdt van me (feat.Hadewych Minis)’ rijdt hij met zijn blonde vriendin en haar spider naar het zuiden. Heel gezellig allemaal, behalve voor de spider….   Zie hier de clip.

Ontwerper Sergio Pininfarina overleden   Gisteren is Sergio Pininfarina op 85 jarige leeftijd overleden. Hij volgde zijn vader Battista Farina op. Hij was een man met oog voor mooie zaken. Enkele ontwerpen die onder zijn supervisie zijn ontstaan, zijn de sierlijke Alfa Duetto Spider, de Fiat 124 Spider en diverse fraaie koetsen van Lancia. Pininfarina werd ook bekend als ‘autofabriek’ waar in opdracht van fabrikanten bijzondere modellen werden gerealiseerd, zoals onze Fiat 124 Spider (die ook als merk Pininfarina is verkocht). >> lees meer

Fiat spider versus Alfa Duetto   In mijn speurtocht op Youtube kwam ik een mooi filmpje tegen van een Franse TV-zender. In hun autoprogramma vergelijken zewpe5.jpg (100350 bytes) twee Italiaanse rivalen: de Alfa Romeo Duetta met de Fiat 124 spider. Het mooie is dat de spider op mijn eigen spider lijkt, een zware AS. Kiezen voor één van beide spiders blijft moeilijk, ook voor de Fransen. Bij het filmpje is enige kennis van de Franse taal handig. Maar de beelden zijn ook prachtig. Zie filmpje.

Dromen mag: Fiat 124 Spider reïncarnatie   Eerder deze week werd bekend dat FIAT gezamenlijk met Mazda een nieuwe spider en MX-5 zouden ontwikkelen. New fiat 124 spider.jpg (262203 bytes)Helaas, hiermee wordt niet een nieuwe Fiat spider bedoeld, maar de Alfa Romeo Spider. Maar zou het niet fantastisch zijn als Fiat weer nieuw leven in de 124 Spider kan blazen? Lees hier verder over deze droom op Fiatblog.

De auto van mijn leven….  Fiat 124 Sport Spider 1978   In Autoweek vertellen de medewerkers hun persoonlijke verhaal over hun gekste, spannendste of juist beste auto. In het nummer van 4 april 2012 is dat artdirector wpe3.jpg (826164 bytes)Arnold Ritter over zijn Spider. ‘De voorliefde voor cabriolets begint al vanaf het moment dat hij zijn rijbewijs haalt. Na een tweetal Kevers met open dak volgt echter een cabrioluwe periode, totdat Arnold kennis maakt met de Fiat 124 Spider en het bloed toch weer kruipt waar het niet gaan kan.‘ Lees hier het hele artikel (pag 1 en pag 2, pdf)

Het seizoen is weer begonnen   Wat was het vandaag (24 maart 2012) een prachtige dag om de spider uit de stalling te halen en een stukje te rijden. Ik was DSC05320 [1024x768].JPG (239751 bytes)daarbij overigens niet de enige. Onderweg al veel oldtimers en cabrio’s gezien en ook bij ons in de woonbuurt gingen alle oldtimers naar buiten om gewassen te worden. Helaas bleek mijn spider -na een perfecte start – weer te haperen. Toch maar weer eens na laten kijken.

Tv-commercial met natte Spider Sinds kort is er een TV-advertentie van Wilkinson Sword Hydro 5 op de TV, waarin een Fiat 124 spider een rol speelt. Verfrissend is het zeker. Klik hier voor de advertentie op You-tube.

2011

Mijn spider is weer opgeborgen   Helaas zit het Spiderseizoen er weer op. Mijn zwarte AS sS5000369 [640x480].JPG (110121 bytes)taat weer in de stalling in Aalsmeer. Lekker droog en warm. Dit jaar bijna 2000 km mee gereden en weinig onderhoudskosten aan gehad: alleen remmen ontluchten en een nieuwe accu. Nu maar weer wachten tot het april is. Zie ook mijn logboek en foto’s van 2011.

De nieuwe Fiat 124 Spider !   Helaas, dat is niet waar. Het Duitse autoblad Autobild heeft een aantal gewaardeerde klassieke auto’s een moderne interpretatie gegeven. Zou zou de 124 Spider er uit kunnen zien als Fiat besluit om een retro spider op de markt te brengen. Met de Fiat 500 hebben ze kunstje al eens uitgevoerd, en met succes. Wat zou het toch mooi zijn als dat ook met de 124 spider zou gebeuren. Ik denk dat er wel markt voor is.

Foto’s van de Heiderit met het Fiat Spider Register   Op 21 augustus heb ik meegedaan aan een door het Fiat 124 spider Register georganiseerde rit over de Veluwe. Het bleek een zeer bijzondere rit te zijn, omdat P1010199.JPG (350126 bytes)we met 25 spiders voornamelijk reden over vele onverharde wegen, dwars door de bossen of heidevelden. De toertocht was slechts 90 kilometer lang, maar het was 3 uur rijden. Klik hier voor de foto’s

Foto’s en video van de Classic Car Morning op Zandvoort     Eerste Pinksterdag ben ik vroeg uit bed gegaan om met mijn Spider naar het circuit van Zandvoort te rijden. Daar werd door Lions Zandvoort de jaarlijkse Classic Car Morning georganiseerd. Er kwamen ruim 200 oldtimers op af van 1975 of ouder. Spider CCM Zandvoort 2011 [640x480].jpg (108791 bytes)Helaas dit jaar geen spiders, wel een aantal Fiats 850 en 500, maar vooral relatief veel Volvo’s, Porsches en Kevers. Het rijden over het circuit was weer erg leuk met als die verschillende en prachtige oldtimers.>> zie de foto’s  Tevens heb ik een -nieuw- kort filmpje op Youtube gezet waarbij ik wordt achterna gezeten door twee Volvo’s.  >> zie de video

Verslag en foto’s Jubileumweekend Raduno d’Olanda    Het 30-jarig jubileumweekend van het Fiat 124 spider register zit er op. Er hebben 41 spiders meegedaan DSC03994 [640x480].JPG (95177 bytes)aan de Raduno d’Olanda. Het waren twee prachtige dagen met veel zon en op zondag enkele verfrissende buien. Goed om door een mooie streek van Nederland te rijden. >> fotoalbum en >> verslag.

Definitief programma van het Jubileumweekend     Het ziet er naar uit dat de leden van het Spiderregister een gezellig Jubileum weekend tegemoet gaan. In tegenstelling tot vorig jaar hebben zich nu ruim voldoende spiders aangemeld voor één of voor beide dagen. Hier staat het definitieve programma van beide dagen. >> Programma jubileumweekend (pdf)

Zonnige en geslaagde technodag    Zondag ben ik met Joris naar de technodag bij Oldtimerland geweest. Joris is op zoek naar een spider. Op de nieuwe locatie van Harry Minekus prachtige nieuwe DSC01000 [640x480].JPG (203253 bytes)garage stonden veel spiders, maar ook andere klassiekers. Bij de ingang stond een originele niet gerestaureerde Fiat 124 coupé AC. Een veel zeldzamer model dan mijn spider. Hier enkele foto’s van mij en Joris op die dag.

Terug in de tijd: Film uit 1968 met een Fiat Spider in de hoofdrol    A Place for Lovers (Amanti) is een Italiaanse film uit 1968, het jaar van mijn Spider. De hoofdrollen wpe4.jpg (8170 bytes)worden gespeeld door Faye Dunaway en Marcello Mastroianni. Maar ook een okergele Spider AS speelt nadrukkelijk een belangrijke rol. Op YouTube staat de hele film. Leuk om eens te bekijken. Als is het maar om de sfeer en auto’s uit die tijd. >> Film: A place for Lovers

Aparte website voor Fiat 124 Sport Spider Register    Op deze website heb ik regelmatig nieuws en actualiteiten gezet over en van het Fiat 124 Sport Spider Register, de officiële vereniging in Nederland voor de Fiat 124 spider.wpe4.jpg (234610 bytes) In overleg met het bestuur van die vereniging zal ik de informatie, foto’s en evenementen van het Register op een aparte website zetten. Vooralsnog heet die www.fiat124spiderregister.nl, en lijkt sterk op deze website. Op die website is aanmelden voor het register mogelijk. De informatie ontvang ik van het bestuur en de evenementencommissie.   Deze website gaat dan meer over mijn eigen Spider. Dus het logboek, foto’s en evenementen waar ik zelf bij ben geweest.

Heruitgave van ‘motorbijbel’    Het meest uitgebreide boek over het aanpassen en tunen van onze fiat 124 spider twincam motoren is Modifying & tuning Fiat/Lancia twin-cam engines vanGuy Croft. Deze technische ‘bijbel’ is nu in een beperkte uitgave van 500 exemplaren opnieuw uitgebracht. Het is een enorm compleet boek met 391 pagina’s in full color en 1121 foto’s en illustraties waaronder technische tekeningen en grafieken. Maar kost dan ook wat: 130 pound, zo’n 155 euro. Voor bestellingen: website Guy Croft

Foto’s van de Eikeltjeskoffieklets     De laatste rit dit jaar van het Fiat 124 sport spider register was in het grensgebied van Brabant, Gelderland, Limburg en Duitsland. Op zondag 17 oktober verzamelen 20 spiders bij DSC09176 [640x480].JPG (117320 bytes)Herberghe de Pannecoecke in Linden om een tocht te maken van Linden naar Kranenburg in Duitsland. De rit ging via Cuijk, Mook, Groesbeek, Berg en Dal en Millingen. Klik hier voor de foto’s die ik die dag gemaakt heb.  Met dank aan het organiserend duo Jouke en Elisabeth de Vries.

Jubileumweekend gaat niet door    De organisatiecommissie van het jubilerende Fiat 124 sport spider register heeft besloten om het jublieumweekend Raduno d’Olanda niet door te laten gaan. Dit vanwege de te lage belangstelling. Zie de annuleringsbrief van de organisatie.   Of er nog op een andere wijze invulling wordt gegeven aan het 30 jarig bestaan van het spiderregister is nog niet bekend.

Coverstory Onschatbare Klassieker    In het augustusnummer van de Onschatbare Klassieker staat de Fiat 124 sport spider centraal. Over 9 pagina’s verdeeld beschouwd2010-08_287.jpg (182242 bytes) het blad de historie van auto, de rallysuccessen van de Abarth en een vergelijk met andere tijdgenoten als de Alfa Duetto spider en de MGB. Daarnaast een leuk artikel ‘Fiat is mijn passie’ waarin Harry Minekus van Oldtimerland centraal staat.     Hier nog een pagina uit het blad.

Verkeerd afgelopen    Uiteraard proberen we met z’n allen zoveel mogelijk Fiat spiders te behouden AS_schroothoop1.jpg (136254 bytes)voor het nageslacht. Toch blijken veel spiders behalve verbouwd, ook vergeten of gesloopt te worden voor onderdelen. Een surftochtje levert een aantal vergeten en verkeerd afgelopen spiders op. Zie de foto’s op de specials pagina.

Raduno d’Olanda   Van 10 tot 13 september viert het Nederlandse Fiat 124 Sport Spider Register haar 30-jarig jubileum met een Raduno d’Olanda in het noordoosten van ons land. Ook buitenlandse spiderclubslogo 30jaar.jpg (33342 bytes) zullen worden uitgenodigd om het jubileum een internationaal tintje te geven. Het programma bestaat uit een aantal ritten, bezoeken aan de Burton Car Company, Galleria Style & Auto, kasteel het Loo, Weerribben en Giethoorn. Tevens horen er 2 overnachtingen en 3 gezamenlijke diners bij.

Customised spiders    superspider.jpg (12382 bytes)Op internet zijn diverse foto’s te vinden van verbouwde spiders. Het betreft dan vooral tot Abarth omgebouwde spiders, of spiders zonder bumpers. Maar met name enkele Amerikanen en onze oosterburen zijn sterk in ‘customisen’ of soms wel verminken van spiders. zie de foto’s op de nieuwe specials pagina op deze site.

Geslaagde technodag    DSC06938_640x480.JPG (15067 bytes)Op 25 april was er een techno zondag bij spiderspecialist Oldtimerland. Naast de gebruikelijke gratis controle van de onder- zijde van de spider was er de mogelijkheid om een lichtmetalen versnellingsbak carterpan te laten monteren onder je spider. Dat heb ik laten doen.  Daarnaast staat hier een kort fotoverslag van die technomiddag.

Abarth in de Haarlemmermeerpolder   abarth in haarlemmermeer.jpg (61989 bytes)Bij de videoclips heb ik een nieuwe video geplaatst van een Fiat 124 Abarth (groep 4) BS1 uit 1971. Het schitterende filmpje is gemaakt door Raoul Scheepe en Klaas Arie Westland. Het leuke is dat de video is opgenomen in mijn omgeving, de Haarlemmermeerpolder. Zie video.

Met Pinksteren naar Zandvoort?   Afgelopen jaar was ik met mijn spider op het circuit van Zandvoort om mee te doen aan een recordpoging om meer dan 1.000 klassieke auto’s op het circuit bij elkaar te krijgen. Het sinds 2002 bestaande record met 948 klassieke auto’s werd helaas niet verbroken, maar de bijeenkomst van honderden klassieke auto’s van vóór 1975 was wel een groot succes en smaakt derhalve naar meer. Daarom zal dit jaar op zondag 23 mei, 1e Pinksterdag voor de tweede maal de ‘Classic Car Morning Zandvoort’ plaatsvinden.   Vorig jaar waren slechts 4 spiders aanwezig, Het zou leuk zijn als er dit jaar minstens 10 spiders hun rondjes over het circuit zouden kunnen rijden. Dus als je een spider van voor 1975 hebt kom dan vanaf 9.00 uur naar het circuit. Vanaf 11.00 uur kunnen rondjes gereden worden. Het is om 13.00 uur afgelopen. En het kost slechts 10 euro aan inschrijfgeld (en dat is voor het goede doel). Meer info en inschrijven.

Spiderregister wint weer prijs voor beste stand   Op de Auto-Italia, de beurs voor Italiaanse auto’s in Houten, S5001173 [640x480].JPG (82934 bytes)heeft het Spider register weer de eerste prijs gewonnen voor haar stand. Dit jaar was Halloween het thema.  Zie hier meer info en foto’s van de Auto-Italia beurs.

Spider in de Hoofdrol   Auto’s spelen vaak een ondergeschikte rol in een film. De hoofdrol wordt meestal vervuld door een menselijke acteur. Maar er zijn uitzonderingen. Zoals de VW kever Herbie in de gelijknamige film, of de animatiefilm Cars, waar alle acteurs auto’s zijn. Maar voor de meeste auto’s 361spelen wel vaak een belangrijke rol, bijvoorbeeld in achtervolgingsscènes of racefilms. Zo ook onze Fiat 124 Sport Spider. Er is geen film waar de spider de hoofdrol in heeft, maar er zijn wel een groot aantal films waar onze lievelingsauto acteert.   Ik heb via internet een aantal films opgezocht waar onze spider een belangrijke rol heeft. Opvallend is dat de meeste films spelen in de beginjaren van onze spider, toen die nog zeer modern was. Ook blijken Alain Delon en Faye Dunaway graag gebruik maakten van de spider. In de film althans.   Hier een eerste overzicht van films met de Spider.

Spider in Autovisie    Het autoblad Autovisie heeft deze week (nr 20, 24 september 2009) een special over Italiaanse auto’s. Behalve veel italiaanse nieuwe en oude schonen is er een item over het kopen van oldtimers, waaronder een wpe1.jpg (31348 bytes)124 Sport Spider. Autovisie schrijft: Elegant design en betaalbare techniek maken de Fiat 124 Sport Spider tot een onterecht ondergewardeerde klassieker.  Als voorbeeld is een zwarte spider uit 1968 opgevoerd. Deze staat te koop bij Martin Willems.

Spider in Klassiek & Techniek   In het juli nummer van het tijdschrift Klassiek & Techniek vijf pagina’s aandacht voor onze spider. Behalve een redactioneel verhaal over de verschillende types spiders veel aandacht voor de persoonlijke S50C-209063016280 [1280x768].jpg (108443 bytes)verhalen van vier spiderliefhebbers over hun hobby: Martijn Voigt en Joost met hun restauratieprojecten (CS1 en BS1), maar ook Erna Rövekamp met haar CS 2000 en Bas Dumoulin met zijn rode CS2 uit 1979. De spider van Bas staat ook op de cover van het tijdschrift.    Nu te koop in de winkel of hier te bestellen voor 5 euro.

Koffieklets van het Spiderregister   Zondag 21 juni. Vaderdag. Een mooi uitje voor vader naar de DSC03479 [640x480].JPG (127226 bytes)Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Harry en Wendy Minekus hebben een zgn koffieklets met rit georganiseerd namens het Fiat 124 Spider register. Hier het fotoverslag.

Classic Car Parade Zandvoort    DSC02638 [1024x768].JPG (133192 bytes)Wat als een recordpoging begon eindigde in een drie kwartier durende rit op het Circuit van Zandvoort met heel veel oldtimers. Hier het fotoverslag van mijn bezoek aan deze circuitdag op Paasdag.

Mijn Spider op de cover van DuePosti   DuePost 105 maart 2009 [1024x768].jpg (133122 bytes)Op de cover van het clubblad van het Fiat 124 sport spider register staat een foto van mijn Spider. Deze foto is in oktober vorig jaar genomen in Heemstede. In het blad zelf onder andere een verslag van Gaston Lensink over zijn reis met de autoslaap- trein naar Toscane, een verhaal van Bert van de Veer over zijn Spider en een uitleg van Harry Minekus over de twee Spider- modellen van de 124 Abarth. Verder nieuws over de ritten en bijeenkomsten alsmede recepten en kruiswoordpuzzels

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

www.fiat124sport.nl